Adana’da çiftçi, pamuğun kilosunun 30 lira olmasını bekliyor. Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, devletin verdiği prim desteğinin de 5 lira olması gerektiğini belirtti. Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ise fiyat konusunda, “30 liranın altında satılacak pamuk üreticiyi kara kara düşündürür” diyor.
PAMUK DA ERKEN OLDU
Aşırı sıcaklar Adana’da pamuğun tam manasıyla olgunlaşmadan açmasına neden oldu. Bu yıl Adana Ovası’nda yaklaşık 147 bin dönüm alana pamuk ekimi yapıldığı ve bundan 70 bin ton ürün elde edileceği açıklandı.
Bölgede iki hafta sonra hasadın başlayacağı tahmin ediliyor. Üreticiler artan maliyetlerin de göz önüne alınarak fiyatın 30 lira olması gerektiğini belirtiyorlar. Bu konuda açıklama yapan Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana ve birçok ilde pamukta sıkıntılar var. Pamukta gümrük vergilerini arttıramadığımız için fiyatlar doğrudan dünya pamuk fiyatlarıyla entegredir. Şu anda kütlü pamuğun kilogram fiyatı serbest piyasada 19 lira. Fiyat bu yıl başında 25 liraya kadar çıkmıştı. Artan maliyetler de göz önüne alınarak bu sezon fiyatın 30 lira olması gerekiyor.” dedi.
‘VERİM KAYBI VAR’
Hava sıcaklıklarının aşırı şekilde artması nedeniyle üründe verim kaybı olduğunu belirten Doğan, konuyla ilgili olarak:
“Pamuğun kozaları sıcak havalar nedeniyle büyümedi. O nedenle verim kaybı yaşayacağız. Pamuk ülkemiz için olmazsa olmaz ürünlerden biri. Bölgemiz pamuğun 3’te 1’ini üretiyor.
Pamuğun kilogram fiyatına devletçe 1 lira 60 kuruş prim desteği veriliyor. Bu desteğin de 5 lira olması gerekiyor. Şu andaki gibi hasatta da fiyat 19 lira olursa çiftçi pamuktan para kazanamaz.”
SÖKE KARAMSAR
Söke’de de havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasat bu yıl erken başlayacak. 350 bin dekar alana pamuk ekimi yapılan Söke’de DSİ 2 su verdi. Bazı yerler dışında verimde kayıp yok. Ancak son günlerde başlayan hastalık verimi etkileyecek.
Aydınlık gazetesinde yer alan habere göre, Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, fiyat konusunda şunları söyledi:
“Geçen yıl 21 liradan pamuk sattık. Bu yıl da fiyat bu seviyede. Pamuk hasadının başladığı günlerde 18-19 liraya kadar düşeceği tahminini yapıyoruz. Durum kötü değil, vahim! Bu yıl 34 lira maliyet çıkardık. Bunun altındaki fiyat üreticiyi kara kara düşündürür.
Pamuk üretimi sürdürülebilirlikten çıkar. Bundan da vazgeçtik geçen yılın da altında fiyat oluşacağı gözüküyor. Devletten pamuk üretimini sürdürmek için acilen ciddi destek bekliyoruz. Başka türlü bu işin içinden çıkamayız.”
‘TARIMDA PLANLAMA ŞART’
Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına da değinen Tanyeri, “Genel olarak tarımda ciddi sorun var. Hükümetin bu işe acilen el atması gerekiyor. Üreticinin ürünü para etmediği için elinde kalıyor. Market ve pazarlara baktığımızda ise arada neredeyse 5-10 kat fiyat farkı var ve tüketici alamıyor. Bu nasıl oluyor? Arada ne var? Üretici satamamaktan, tüketici ise alamamaktan dert yanıyor. Bu arada bir sorun var. Bu giderilmeli. Gözüken tarımda ciddi planlama sorunu var.” değerlendirmesini yaptı.